Archief

Hier vind je een aantal uitnodigingen van vroegere workshops. Dit kan je helpen een indruk te krijgen van Biodanza in Castricum. Maar niets gaat boven je eigen ervaring!


Zondag 18 juni 2017

Nog steeds verbaas ik me er over wat voor bijzondere gevoelens of inzichten biodanza kan oproepen, elke keer gebeurt het weer. De laatste keer hadden we voor begin van het dansen persoonlijke ervaringen gedeeld. Ik werd er met de neus op gedrukt dat sommige mensen bij ons vrijheden die vanzelfsprekend lijken, moeten ontberen. Door deze confrontatie voelde ik mij later in de dans gestimuleerd me vrij te voelen en vanuit dit gevoel te dansen, veel meer nog dan anders. En ik kon me laten raken, mijn medeleven voelen met iemand die hier gekomen is als vluchteling. Ik had me eerder afgevraagd waarom me dit zo kan raken – misschien omdat mijn beide ouders vluchtelingen waren. Er kwamen tranen – verdriet over alles wat “fout” is gegaan of nog steeds “fout” gaat, en blijdschap – blijdschap dit te mogen voelen, blijdschap om contact te kunnen maken met mezelf en anderen, en blij ook dit te mogen voelen. Mezelf mogen ervaren met al deze gevoelens. Dit is wat ik jou ook van harte gun – alles wat er in jou leeft te mogen omhelzen, wat het ook is, soms lijkt het diep dramatisch, soms onbenullig, whatever.


16 april 2017, eerste paasdag, speciale paasdans-special, met speciale korting voor introducées: (deze korting geldt nu voor iedereen, opstartkorting!)

Dans en eieren / Dansen met Pasen

Op eerste Paasdag gaan we dansen in de sfeer van lente en pasen, een zonnige, speelse en vrolijke biodanza workshop, inclusief paaseieren natuurlijk!

Biodanza is dansen in de groep, soms in de kring, dan weer in je eentje of in tweetallen, op je eigen manier en geïnspireerd door de aanwijzingen van de docent. Vooral is biodanza genieten van dat wat er is, liefst zonder te veel verwachtingen of oordelen. Dit systeem van dansen werd ontwikkeld door de Chileense Arts Rolando Toro en is in Nederland populair geworden onder mensen die zich op het persoonlijke vlak verder willen ontwikkelen. De dansen zijn geschikt voor alle soorten mensen, het gaat er niet om hoe het er uit ziet, maar wat je van binnen voelt. Dat is wat je in de dans uitdrukt en ervaart, geheel volgens je eigen vermogens. Hierin leer je met jezelf en met de ander rekening te houden.


23 april, doelen stellen – deze week in Uitgeest!

boog

Uit onderzoek is gebleken, dat mensen meer bereiken als ze zich doelen stellen. Dat klinkt ook bestwel logisch, toch? Als je het voornemen hebt je huis op te ruimen is de kans groter dat je er iets aan doet, dan als je dat doel niet hebt. En als je doel is voor een opleiding te slagen is de kans groter dat je de opleiding afrond, dan als je alleen maar de opleiding doet voor je plezier of “voor jezelf”. Toch is er vaak iets vreemds aan de hand. Als we duidelijk gericht zijn op de uitkomst, op het halen van het doel, vinden we dat wat we ervoor moeten doen vaak niet meer zo leuk. Misschien vond je het ooit leuk je huis in te richten, hier een bloemetje neer te zetten of daar je boeken mooi in de kast te zetten, maar nu het er alleen om gaat dat het opruimen gedaan moet zijn, voel je weerstand, je zou willen dat je er al klaar mee was, of je denkt het is mooi weer, ik ga eerst maar naar buiten.

Het zich richten op een doel bevordert de extrinsieke motivatie. Ook uit onderzoek is geleken, dat er twee soorten motivatie zijn, intrinsieke en extrinsieke. Intrinsiek betekent dat wat je van binnenuit leuk vindt om te doen, zonder meer, zonder betaling, lof of verzoek van iemand anders. Deze motivatie ontstaat op het moment waar je zomaar iets doet. Het doen zelf schept de motivatie – naar mijn idee een revolutionair inzicht. Extrinsieke motivatie ontstaat als je op welke manier dan ook, bij voorbeeld door een of andere beloning, van buiten jezelf gestimuleerd wordt iets te doen. Het gekke is, dat de extrinsieke motivatie de intrinsieke teniet maakt of sterkt doet afnemen. Dus iets wat je eerst met veel plezier deed voor je hobby, vind je minder leuk te doen als je ervoor betaald krijgt. Misschien vind je de betaling dan wel heel leuk… 😉

Biodanza vind je dus extra leuk, want je moet er zelf nog voor betalen J J Maar serieus, wat heeft dit allemaal met biodanza te maken? Door middel van delen en dans stimuleert biodanza onze weg van persoonlijke groei. In “de dans van het leven” onderzoeken we ook onze manier van in het leven staan en wat onze essentiële doelen zijn. Wat willen we doen, waar willen we leven en met wie willen we samen leven en werken? Ik denk dat doelen heel groot en heel concreet mogen zijn. In min slappkamer hangt een grote poster met één van mijn doelen, heel hoog gesteld en elke keer als ik ernaar kijk moet ik lachen (zo absurd lijkt het). Maar dat is juist de goede manier om aan het werk te gaan, met een lach, speels en soms een beetje crazy. Heerlijke uitgangspunten voor een biodanza avond.


9 april, stappen zetten

stappen zetten

Als we willen leven moeten we stappen kunnen zetten. Dat is altijd eng, we weten niet waar we terecht gaan komen. Het leven lijkt soms op een donkere kamer waarin we op de tast onze weg proberen te vinden. Maar soms vliegen we ook vooruit zonder aarzeling en vergeten compleet dat het weleens anders is geweest. Of we ons verdwaald voelen in een donkere kamer of dat we ons als adelaren door de lucht zien vliegen – het komt meestal door onze gedachtepatronen die in een situatie actief zijn.

In biodanza ervaren we verschillende mogelijkheden van hoe we ons in een bepaalde levenssituatie kunnen voelen. We ervaren hoe het is om op je doel af te gaan, zonder je te laten afleiden, hoe een tijger zijn prooi besluipt of hoe we een oude vriend begroeten die we jarenlang niet hadden gezien. Of hoe we juist op een vloeiende manier op ons doel af kunnen gaan. En nog veel meer, natuurlijk. Deze ervaring neem je dan mee in je gewone leven en, bewust of onbewust, herinner je eraan en zo kan je op dezelfde manier stappen zetten als in de dans.


26 maart, laag bij de grond

We willen altijd wel iets. We willen heel veel. We willen meestal ergens zijn waar we niet zijn en als we dat niet meer willen, dan is het omdat we het hebben opgegeven. We kunnen nauwelijks ooit helemaal tevreden zijn met dat wat we zijn en hebben.

Eén van de belangrijkste dingen – we willen ons niet opgelaten voelen. Hele industrieën leven van onze behoefte om ons niet opgelaten te hoeven voelen. We willen ons goed voelen en zodra we de kleinste troebelheid voelen komen we in actie. Er moet gepoetst worden en gedaan, pillen geslikt en vuiltjes weggewerkt.

Dit lijkt wel een recept voor een ongelukkig leven. Als we ons konden openstellen voor dat wat we vanzelf, of bijna vanzelf, in ieder geval moeiteloos, krijgen?

Stel je valt, je struikelt en valt. Stel je zou niet schrikken, maar je kon je overgeven aan dat wat er dan gebeurt?! Tijdens je val ervaar je even een moment van zwaarteloosheid. Als een zweven door de oneindige ruimte. Daarna wordt je opgevangen door de open armen van de aarde. Moeder aarde in haar grenzeloze liefde is jou niet vergeten. Ze vangt je op, onderbreekt je val door de grenzeloze ruimte en zorgt ervoor dat je op deze planeet kan blijven, de enige in het heelal waar leven mogelijk is. Ze vindt het zeker niet erg als je dan een poosje op haar blijft liggen, even lekker door ademt en geniet van de lucht die ze jou helemaal gratis ter beschikking stelt. Misschien wil je dan nog even gniffelend nagenieten van deze buitengewone gebeurtenis, of even een dutje doen. Langzaam wordt de bodem onder jou warm…

Zo zou het eruit kunnen zien als we op een dag – vandaag – beginnen met leven. In de Nederlandse (Europese?) cultuur is het verboden om op de grond te gaan liggen. Op zijn minst moet er gauw een arts erbij geroepen worden, of je wordt voor gek verklaard. De vloer is vies en wordt (misschien niet helemaal onterecht) geassocieerd met spuug en hondenpoep.

De aarde is onze moeder, het is fijn en helend om verbonden met de aarde te leven. Deze donderdag dansen we in verbinding met de aarde, met lekkere al dan niet Afrikaanse ritmes, die ons weer in contact brengen met onze oorsprong, met dat wat we werkelijk zijn. Begrijp je dat ik geen partij zie waar ik morgen op zou kunnen stemmen?

grond12